Steeds meer gepensioneerden actief als zelfstandige: Extra inkomen niet hoofdreden
Het aantal zelfstandigen ‘actief na pensioen’ blijft toenemen en intussen is zelfs bijna 1 op de 10 zelfstandigen gepensioneerd. “Denk maar aan huisdokters die verder patiënten ondersteunen na hun 65ste”, reageert Karel Van den Eynde, expert zelfstandig ondernemen bij Liantis. De meeste gepensioneerden mogen sinds 2015 onbeperkt bijverdienen.
Geld niet de hoofdreden
Tegelijkertijd is de gemiddelde rusthuisfactuur gestegen tot meer dan 2.100 euro, ver boven het gemiddelde pensioen in ons land. Het is al lang geen uitzondering meer dat mensen hun huis verkopen om hun rusthuisfactuur te kunnen betalen. Daardoor is het ook logisch dat mensen na hun pensioengerechtigde leeftijd nog bijverdienen. Gemiddeld verdienden gepensioneerden nog 17.320,6 euro bij per jaar en waren ze 70 jaar oud.
Toch is dat extra inkomen niet de hoofdreden voor gepensioneerden om als zelfstandige actief te blijven of te worden. “Want dat extra inkomen wordt voor een groot deel wegbelast. Als het puur om de inkomsten gaat, zijn flexijobs een beter model”, legt Karel Van den Eynde uit. Hij stelt dat het bij vrije beroepen vooral gaat over het ‘bezig blijven’. “Als we het voorbeeld van dokters nemen: zij willen ook nadat ze 65 of 67 zijn geworden hun patiënten blijven helpen. Zij zullen hun patiëntenbestand na verloop van tijd wel zien dalen, maar willen wel bezig blijven.”
“Er zullen er zeker zijn die als zelfstandige blijven werken om een extra inkomen te hebben”, verduidelijkt de expert van Liantis. “Maar in de meeste gevallen gaat het om bezig blijven als zelfstandige, in andere gevallen gaat het over mensen die na een lange carrière nog even willen bijverdienen als consultant.”
Rusthuisprijzen
De kloof tussen het pensioen en de rusthuisfactuur wordt steeds groter. Dat komt omdat de dagprijzen in woonzorgcentra gekoppeld zijn aan de consumptie-index, terwijl de pensioenen gekoppeld zijn aan de gezondheidsindex, die trager stijgt. Vlaamse oppositiepartijen Groen, Vooruit en Vlaams Belang pleiten voor een maximumfactuur. Dat is volgens Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) niet mogelijk.
Koepelorganisatie Zorgnet-Icuco stelt dat er meer overheidsgeld naar de zorg moet gaan. Normaal gezien moet de overheid de zorgkost financieren en de dagprijzen die bewoners betalen, dienen voor woon-en leefkosten. “Maar de bijdrage van de overheid dekt hoe langer hoe minder de reële zorgkost”, klinkt het daar.