Ondernemen ...

Ondernemen ...

dat doet u samen

Europese reglementitis zet ondernemen onder druk

De beste manier om chaos te veroorzaken is alles tot in het absurde reglementeren.

Tussen 1831 en 1990 evolueerde het Belgische wetboek van 0 naar 20.000 bladzijden, zo’n 125 per jaar. Op vandaag spreken we van ongeveer 130.000 bladzijden wetten en regels van ‘s lands overheden. Vanaf 1990, op 33 jaar tijd, verzesvoudigd. De regelzieke parlementsleden schreven per jaar om en bij de 3300 bladzijden vol met extra wetten en regels.

Vele van de wetten zijn uitvoeringen van Europese richtlijnen die verplicht dienen omgezet te worden. Daarnaast of liever daarbovenop zijn er de Europese verordeningen die als wet gelden en bovenop of naast de wetgeving van de lidstaten komen.

Duurzaamheids- en klimaatrapporteringen

Straks komen er strengere Europese regels voor grote bedrijven betreft het rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en hun klimaatimpact. Dit is slechts een opwarmertje want ook kleinere ondernemingen zullen niet ontsnappen aan de klimaatreglementitis.

Nu al verplicht Europa beursgenoteerde bedrijven en bedrijven met meer dan 500 werknemers om te rapporteren omtrent milieu-impact, sociale zaken, personeelsaangelegenheden, de eerbiediging van mensenrechten en de strijd tegen corruptie en omkoping. Maar de groene rapportering komt voor hen in een stroomversnelling. De nieuwe Europese richtlijn (CSRD), bepaalt dat vanaf 2025 er een uitgebreidere en gedetailleerdere rapportage komt. Dit houdt in dat het boekjaar 2024 daaraan onderhevig wordt.   

De rapportering omvat alle inspanningen betreft gelijkheid tussen mannen en vrouwen, arbeidsvoorwaarden, gezondheid, veiligheid, hernieuwbare energie, waterverbruik, broeikasgasemissies, luchtverontreiniging, corruptie, corporate governance, bescherming vakbonden en omgevingsrechten omwonenden.

Deze richtlijn moet, wil ze ingaan op 2025, nog voor eind dit jaar omgezet worden in Belgische wetgeving. Of dat lukt binnen de politieke stilstand van deze Vivaldi-regering is zeer de vraag en wordt zonder twijfel een bijzonder schouwspel.

Kleinere bedrijven en kmo’s

Vanaf 2026 moeten de ondernemingen met 250 personeelsleden, een jaaromzet van 40 miljoen euro draaien, 20 miljoen euro op de balans hebben of aan twee van die drie criteria voldoen, aan de strengere Europese rapportering voldoen. Vanaf 2028 volgen alle kmo’s.

Naar schatting spreken we over zo’n 3000 bedrijven die zich zullen moeten schikken naar de nieuwe Europese rapporteringsregels. Maar nu komt het! Alle kleine ondernemingen die onderdeel uitmaken van de productie of dienstenketen van die bedrijven zullen data moeten aanleveren omdat deze 3000 bedrijven aan hun rapporteringsvoorwaarden kunnen voldoen. Uiteindelijk worden door deze oprisping van reglementitis zo’n 80% tot 85% van alle zelfstandigen in ons land getroffen.

Ik hoef er u niet bij vermelden dat de juridische kwetsbaarheid van bedrijven door deze zeer gedetailleerde rapportering de hoogte inschiet.

Het einde is nog niet in zicht

Als alle bedrijven deze immense papierberg overwonnen hebben willen de Europese groene woke-mandarijnen nog verdergaan en bedrijven verantwoordelijk stellen voor een voorzichtigheidsprincipe. Men wil bedrijven in de nabije toekomst verplichten om zelfs potentiële milieuschade en de potentiële schending van de mensenrechten in hun wereldwijde activiteiten op te sporen, te rapporteren en te verhelpen.

Edmund Burke zei eind de 18de eeuw: ‘slechte wetten zijn de ergste soort tirannie. ‘Ik vrees dat hij overschot van gelijk had en nog altijd heeft.

Bijdrage door Ignace Vandewalle

Cyberboetes

  'Veel kmo's beseffen nog niet dat ze boetes riskeren voor zwakke cyberveiligheid'   Koffie Beyers, de grootste...

Opiniestuk

Wat met laattijdige werknemers tijdens stakingen en protesten? Met de verkiezingen in zicht merken we steeds een aanzienlijke stijging van stakingen...

Opiniestuk

Nieuwe fiscale en sociale voordelen rond overuren Tijdens de coronacrisis 2021-2022 werd er een gunstmaatregel ingevoerd, de zogenaamde ‘relance-overuren’....

Opiniestuk

Voor Vlaamse rechtszekerheid Op vandaag worden onze bedrijven en zijn werknemers geconfronteerd met een dwangmatige kaakslagdemocratie moreel opgedrongen...

Gepensioneerd en zelfstandig

Steeds meer gepensioneerden actief als zelfstandige: Extra inkomen niet hoofdreden door Wannes Neukermans   Steeds meer gepensioneerden kiezen...

Nieuwe regels voor invorderingen

Nieuwe regels voor invordering van schulden aan de consument.Op 27 april 2023 werden de regels betreffende het innen van onbetaalde consumentenschulden bij...

Actueel

Steunmaatregelen

Sociaal statuut

Partners

Onze leden aan het woord

"Ik ben zelf actief als ondernemer in brandbeveiliging, ik kon als ondernemer niet uit aan alle juridische kwesties dus besloot ik lid te worden bij V-NS. Direct na mijn aansluiting werd ik super begeleid. Ze hebben mij heel veel hulp en ondersteuning geboden bij het vermijden van een faillissement."

Patrick P.

Lummen

Zeer tevreden van de opvolging van een dossier en als je een mail stuurt krijg je zeer snel een reactie terug van de medewerkers, heb zelfs al antwoorden op mails gekregen 's avonds rond 21u dat de jurist bezig was met mijn dossier in verband met een wanbetaler.

Mario V.

Herk-de-stad

De bijstand die ik al gekregen heb bij V-NS zal ik niet vinden op ander, dus ik raad hen zeker aan, en heb ik ook al gedaan, hun service is dan ook TOP. Duidelijke snelle communicatie met resultaat, en dit zonder extra kosten.

Sandra D.R.

Aalst

Ik ben reeds 25 jaar een zelfstandig vertegenwoordiger. Ik heb regelmatig moeilijke betalers en met de hulp van VNS lukt het me om bijna alle te laat of niet betalers toch te laten betalen zonder extra kosten voor mij, V-NS jullie zijn onmisbaar voor mij. Bedankt.

Ronny J

Antwerpen

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.