Ondernemen ...

Ondernemen ...

dat doet u samen

Bedrijven moeten zich reppen om facturen aan te passen

Veel bouwbedrijven krijgen te maken met een wanbetaling door klanten.
Ze moeten hun algemene voorwaarden aanpassen als ze de kosten voor aanmaningen willen recupereren.

Ondernemers hebben nog maar een paar weken om de contractvoorwaarden voor klanten aan te passen aan de nieuwe wetgeving over niet of te laat betaalde facturen. ‘Als bedrijven dat niet doen, riskeren ze niets van de kosten te kunnen recupereren.’

Consumenten die een factuur te laat betalen, worden binnenkort beter beschermd. De Kamer zette eerder dit jaar het licht op groen voor een regeling die moet verhinderen dat mensen een onredelijke strafrente moeten betalen of te agressief benaderd worden door incassobureaus.

Wie te laat was met het betalen van een factuur kreeg tot dusver vaak extra kosten aangerekend als hij een herinneringsbrief ontving. Maar vanaf september mogen bedrijven geen kosten meer aanrekenen voor een eerste herinneringsbrief. 

Klanten die zo’n brief ontvangen, krijgen 14 dagen de tijd om te betalen. Als ze dat niet doen, kan een bedrijf hen wel verwijlinteresten of kosten aanrekenen. Die kosten worden geplafonneerd. Voor een uitstaande schuld van 150 euro mag de schadevergoeding hooguit 20 euro bedragen. Voor een schuld van 1.000 euro wordt die grens opgetrokken naar 90 euro.

Dat moet vermijden dat consumenten in een negatieve schuldenspiraal terechtkomen omdat hen torenhoge verwijlinteresten en invorderingskosten worden aangerekend.

Twee deadlines

De nieuwe wetgeving zadelt ondernemingen ook op met extra werk. Ze geldt vanaf 1 september voor nieuwe contracten, voor bestaande contracten is er een overgangsperiode tot 1 december. Dat zijn ook de twee deadlines waartegen bedrijven de contractvoorwaarden en algemene voorwaarden voor hun klanten moeten aanpassen aan de nieuwe spelregels.

Bedrijven die vandaag in hun voorwaarden waarschuwen dat klanten hen vanaf de eerste verwittiging een vergoeding verschuldigd zijn, zullen dat punt in hun contracten moeten aanpassen. Hetzelfde geldt voor informatie over verwijlinteresten en andere zaken die met het invorderingsbeleid hebben te maken.

Alleen zijn nog te weinig ondernemers op de hoogte van die verplichting, merken advocaten op. ‘Grote bedrijven hebben vaak een juridische dienst die daarmee bezig is. Maar bij kleine ondernemingen zie ik nog geen sense of urgency’, zegt Arne Parmentier van het Waregemse PC Advocaten. ‘Veel zaakvoerders beseffen nog te weinig wat de nieuwe regelgeving inhoudt voor hen en hun klanten.’

‘Het is zeker mogelijk dat nog niet iedereen klaar is', zegt Gerrit Budts, de woordvoerder van de zelfstandigenorganisatie Unizo. ‘De overgangsperiode om zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving was enorm kort, vier maanden. 1 september is ook net na de vakantieperiode.’ Daar komt bij dat de overheid amper details communiceert over de nieuwe wetgeving, zegt Unizo. ‘Ze gaat ervan uit dat de kmo-ondernemer ook nog eens jurist is.' 

Nochtans kunnen de gevolgen groot zijn voor bedrijven die het papierwerk niet op tijd in orde krijgen. ‘In dat geval kunnen bedrijven geen intrest eisen of andere invorderingsstappen ondernemen’, waarschuwt de zelfstandigenorganisatie. Bedrijven riskeren zelfs controles en sancties van de economische inspectie als ze zich niet aanpassen aan de nieuwe regelgeving, klinkt het.

‘Als de contractvoorwaarden niet worden aangepast, kan een onderneming ook geen incassokosten aan- of doorrekenen aan klanten die niet of te laat betalen’, bevestigt Parmentier. ‘Vroeger kon een vrederechter beslissen dat klanten alsnog moesten opdraaien voor die kosten. Maar als de voorwaarden van het contract niet zijn aangepast, bestaat daar geen juridische basis meer voor. Bedrijven moeten hun klanten vooraf duidelijk maken wat gebeurt als ze niet betalen.'

'Van sommige cliënten aan wie ik de situatie uitleg, krijg ik te horen dat ze het factureren aan klanten zullen uitstellen zolang ze de voorwaarden niet hebben aangepast', zegt Parmentier.

Onbetaalde facturen najagen kost Belgische bedrijven nu al handenvol tijd en geld, leerde een rapport van het incassobedrijf Intrum eerder dit jaar. Volgens Intrum zijn Belgische ondernemingen gemiddeld 69 dagen per jaar in de weer om openstaande facturen alsnog betaald te krijgen.

De essentie

  • De Kamer zette eerder dit jaar het licht op groen voor een nieuwe regeling die klanten beter moet beschermen als ze een factuur niet of te laat betalen.
  • De regeling moet vooral vermijden dat consumenten in een negatieve schuldenspiraal terechtkomen omdat hen torenhoge verwijlinteresten en invorderingskosten worden aangerekend.
  • Bedrijven moeten hun contractvoorwaarden aanpassen aan de nieuwe wet. Doen ze dat niet, dan riskeren ze niets meer van de extra kosten te recupereren die ze maken om wanbetalers aan te sporen tot actie.

Artikel uit de De Tijd van 17 augustus 23 door PIETER SUY

 

Opiniestuk

Nieuwe fiscale en sociale voordelen rond overuren Tijdens de coronacrisis 2021-2022 werd er een gunstmaatregel ingevoerd, de zogenaamde ‘relance-overuren’....

Opiniestuk

Voor Vlaamse rechtszekerheid Op vandaag worden onze bedrijven en zijn werknemers geconfronteerd met een dwangmatige kaakslagdemocratie moreel opgedrongen...

Gepensioneerd en zelfstandig

Steeds meer gepensioneerden actief als zelfstandige: Extra inkomen niet hoofdreden door Wannes Neukermans   Steeds meer gepensioneerden kiezen...

Nieuwe regels voor invorderingen

Nieuwe regels voor invordering van schulden aan de consument.Op 27 april 2023 werden de regels betreffende het innen van onbetaalde consumentenschulden bij...

E-commerce wetgeving in België

De belangrijke E-commerce wetgeving in België: Een overzicht voor ondernemers Geachte ondernemers,In de hedendaagse wereld van e-commerce en online zakendoen...

5 vragen over facturen

Vijf vragen over facturen die iedereen zich stelt. Facturen, we krijgen ze allemaal. Maar wat zijn nu precies de regels rond het opsturen en...

Actueel

Steunmaatregelen

Sociaal statuut

Partners

Onze leden aan het woord

"Ik ben zelf actief als ondernemer in brandbeveiliging, ik kon als ondernemer niet uit aan alle juridische kwesties dus besloot ik lid te worden bij V-NS. Direct na mijn aansluiting werd ik super begeleid. Ze hebben mij heel veel hulp en ondersteuning geboden bij het vermijden van een faillissement."

Patrick P.

Lummen

Zeer tevreden van de opvolging van een dossier en als je een mail stuurt krijg je zeer snel een reactie terug van de medewerkers, heb zelfs al antwoorden op mails gekregen 's avonds rond 21u dat de jurist bezig was met mijn dossier in verband met een wanbetaler.

Mario V.

Herk-de-stad

De bijstand die ik al gekregen heb bij V-NS zal ik niet vinden op ander, dus ik raad hen zeker aan, en heb ik ook al gedaan, hun service is dan ook TOP. Duidelijke snelle communicatie met resultaat, en dit zonder extra kosten.

Sandra D.R.

Aalst

Ik ben reeds 25 jaar een zelfstandig vertegenwoordiger. Ik heb regelmatig moeilijke betalers en met de hulp van VNS lukt het me om bijna alle te laat of niet betalers toch te laten betalen zonder extra kosten voor mij, V-NS jullie zijn onmisbaar voor mij. Bedankt.

Ronny J

Antwerpen

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.