Ondernemen ...

Ondernemen ...

dat doet u samen

Steeds meer gepensioneerden actief als zelfstandige: Extra inkomen niet hoofdreden

Het aantal zelfstandigen ‘actief na pensioen’ blijft toenemen en intussen is zelfs bijna 1 op de 10 zelfstandigen gepensioneerd. “Denk maar aan huisdokters die verder patiënten ondersteunen na hun 65ste”, reageert Karel Van den Eynde, expert zelfstandig ondernemen bij Liantis. De meeste gepensioneerden mogen sinds 2015 onbeperkt bijverdienen.

Geld niet de hoofdreden

Tegelijkertijd is de gemiddelde rusthuisfactuur gestegen tot meer dan 2.100 euro, ver boven het gemiddelde pensioen in ons land. Het is al lang geen uitzondering meer dat mensen hun huis verkopen om hun rusthuisfactuur te kunnen betalen. Daardoor is het ook logisch dat mensen na hun pensioengerechtigde leeftijd nog bijverdienen. Gemiddeld verdienden gepensioneerden nog 17.320,6 euro bij per jaar en waren ze 70 jaar oud.

Toch is dat extra inkomen niet de hoofdreden voor gepensioneerden om als zelfstandige actief te blijven of te worden. “Want dat extra inkomen wordt voor een groot deel wegbelast. Als het puur om de inkomsten gaat, zijn flexijobs een beter model”, legt Karel Van den Eynde uit. Hij stelt dat het bij vrije beroepen vooral gaat over het ‘bezig blijven’. “Als we het voorbeeld van dokters nemen: zij willen ook nadat ze 65 of 67 zijn geworden hun patiënten blijven helpen. Zij zullen hun patiëntenbestand na verloop van tijd wel zien dalen, maar willen wel bezig blijven.”

“Er zullen er zeker zijn die als zelfstandige blijven werken om een extra inkomen te hebben”, verduidelijkt de expert van Liantis. “Maar in de meeste gevallen gaat het om bezig blijven als zelfstandige, in andere gevallen gaat het over mensen die na een lange carrière nog even willen bijverdienen als consultant.”

Rusthuisprijzen

De kloof tussen het pensioen en de rusthuisfactuur wordt steeds groter. Dat komt omdat de dagprijzen in woonzorgcentra gekoppeld zijn aan de consumptie-index, terwijl de pensioenen gekoppeld zijn aan de gezondheidsindex, die trager stijgt. Vlaamse oppositiepartijen Groen, Vooruit en Vlaams Belang pleiten voor een maximumfactuur. Dat is volgens Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) niet mogelijk.

Koepelorganisatie Zorgnet-Icuco stelt dat er meer overheidsgeld naar de zorg moet gaan. Normaal gezien moet de overheid de zorgkost financieren en de dagprijzen die bewoners betalen, dienen voor woon-en leefkosten. “Maar de bijdrage van de overheid dekt hoe langer hoe minder de reële zorgkost”, klinkt het daar.

Cyberboetes

  'Veel kmo's beseffen nog niet dat ze boetes riskeren voor zwakke cyberveiligheid'   Koffie Beyers, de grootste...

Opiniestuk

Wat met laattijdige werknemers tijdens stakingen en protesten? Met de verkiezingen in zicht merken we steeds een aanzienlijke stijging van stakingen...

Opiniestuk

Nieuwe fiscale en sociale voordelen rond overuren Tijdens de coronacrisis 2021-2022 werd er een gunstmaatregel ingevoerd, de zogenaamde ‘relance-overuren’....

Opiniestuk

Voor Vlaamse rechtszekerheid Op vandaag worden onze bedrijven en zijn werknemers geconfronteerd met een dwangmatige kaakslagdemocratie moreel opgedrongen...

Gepensioneerd en zelfstandig

Steeds meer gepensioneerden actief als zelfstandige: Extra inkomen niet hoofdreden door Wannes Neukermans   Steeds meer gepensioneerden kiezen...

Nieuwe regels voor invorderingen

Nieuwe regels voor invordering van schulden aan de consument.Op 27 april 2023 werden de regels betreffende het innen van onbetaalde consumentenschulden bij...

Actueel

Steunmaatregelen

Sociaal statuut

Partners

Onze leden aan het woord

"Ik ben zelf actief als ondernemer in brandbeveiliging, ik kon als ondernemer niet uit aan alle juridische kwesties dus besloot ik lid te worden bij V-NS. Direct na mijn aansluiting werd ik super begeleid. Ze hebben mij heel veel hulp en ondersteuning geboden bij het vermijden van een faillissement."

Patrick P.

Lummen

Zeer tevreden van de opvolging van een dossier en als je een mail stuurt krijg je zeer snel een reactie terug van de medewerkers, heb zelfs al antwoorden op mails gekregen 's avonds rond 21u dat de jurist bezig was met mijn dossier in verband met een wanbetaler.

Mario V.

Herk-de-stad

De bijstand die ik al gekregen heb bij V-NS zal ik niet vinden op ander, dus ik raad hen zeker aan, en heb ik ook al gedaan, hun service is dan ook TOP. Duidelijke snelle communicatie met resultaat, en dit zonder extra kosten.

Sandra D.R.

Aalst

Ik ben reeds 25 jaar een zelfstandig vertegenwoordiger. Ik heb regelmatig moeilijke betalers en met de hulp van VNS lukt het me om bijna alle te laat of niet betalers toch te laten betalen zonder extra kosten voor mij, V-NS jullie zijn onmisbaar voor mij. Bedankt.

Ronny J

Antwerpen

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.